Przepyszna pizza, a do tego bez salicylan贸w 馃挌
Sk艂adniki:
- 0,5 kg m膮ki pszennej,
- 艂y偶eczka cukru,
- 艂y偶eczka soli morskiej,
- 50 ml oleju rzepakowego (u偶ywam Kujawski),
- 250 ml letniej wody,
- 2 czubate 艂y偶ki naturalnego zakwasu (przy diecie niskosalicylanowej dro偶d偶e s膮 zabronione *) ,
- ser mozzarella (z Biedronki - zdj臋cie poni偶ej),
- przecier pomidorowy (domowej roboty - same pomidory z sol膮 morsk膮),
- boczek (opcjonalnie) lub inne dodatki niezawieraj膮ce salicylan贸w. Boczek kupiony w swojskiej masarni, podsma偶ony na patelni.
Nie u偶ywam 偶adnej przyprawy do pizzy (wcze艣niej u偶ywa艂am przyprawy do pizzy, oregano lub bazylii). Przy diecie niskosalicylanowej takie przyprawy s膮 zabronione.
Zakwas: letnia woda, m膮ka 偶ytnia najlepiej grubo mielona (na g臋sto). Je偶eli zakwas zaczyna ucieka膰 z naczynia to znaczy, 偶e jest gotowy. Odbierasz tyle ile potrzebujesz i dosypujesz nowej m膮ki i dolewasz wody, wtedy zakwas znowu zaczyna pracowa膰 i b臋dzie na nast臋pny raz :)
Ciasto: Do m膮ki dodaje s贸l morsk膮 i cukier, nast臋pnie wlewam olej, zakwas, wod臋 i 艂膮cz臋 wszystkie sk艂adniki.
Ciasto z zakwasem ro艣nie d艂u偶ej ni偶 tradycyjne, wi臋c ja przygotowuje je 5 godzin wcze艣niej, je偶eli nie mam czasu ogrzewam ciasto w piekarniku w temperaturze 50 stopni oko艂o godziny, przykryte bawe艂nian膮 艣ciereczk膮.
Na ciasto nak艂adam przecier pomidorowy (NIE KETCHUP), boczek (czasami kukurydz臋) oraz ser Mozzarella. Ser kupuj臋 w biedronce [sk艂ad sera: ser mozzarella (mleko, s贸l, bakterie fermentacji mlekowej), skrobia ziemniaczana (na powierzchni臋 wi贸rek)].
Ciasto piek臋 w temperaturze 250 stopni, ustawiam piekarnik na funkcj臋 ,,g贸ra-d贸艂''. Je偶eli boki ciasta i ser s膮 przypieczone na z艂oto, mog臋 rozpocz膮膰 uczt臋. W zale偶no艣ci od piekarnika powinno to trwa膰 ok. 15 minut.
* Przy diecie niskosalicylanowej nale偶y spo偶ywa膰 chleb tylko na naturalnym zakwasie bez dodatku dro偶d偶y.
www.szybkapizza.pl - najlepsze pizza w mie艣cie.
OdpowiedzUsu艅