Przy diecie niskosalicylanowej możemy spożywać mleko i jego przetwory ( z wyjątkami). Propozycja na obiad - racuchy.
Składniki:
- kefir
-mąka pszenna
-jajko
- cukier / syrop klonowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jabłka ( golden delicious *)
- olej rzepakowy
- granat - opcjonalnie
Do kefiru wsypujemy mąkę, ubijamy trzepaczką na gęstą masę (mąkę dodaje na oko). Dodaję jajko, cukier (ilość cukru zależy od nas). Racuchy zamiast cukrem można posłodzić syropem klonowym. Ja nie dosładzam ciasta, gotowe racuchy polewam syropem klonowym. W diecie salicylanowej możemy słodzić cukrem lub syropem klonowym ( inne cukry, słodziki i miód są zabronione). Dosypuję łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy na gęstą, gładką masę. Jabłka kroję w talarki. Wylewam tłuszcz na patelnie. Na rozgrzany olej wlewamy trochę ciasta, kładę krążek jabłka i nalewam następną warstwę na krążek. Smażę na małym ogniu. Jak zarumieni się jedna strona, obracam i smażę drugą.
Dziś polałam racuchy syropem klonowym i posypałam granatem.
Golden delicious - te jabłka mają małą zawartość salicylanów. Ja kupuję je na targu po 4 zł/ kg. W Biedronce kosztują 6 zł/kg. Niestety są to jedne z droższych jabłek w sklepach.
Granat - owoc bezpieczny. Zawiera śladową ilość salicylanów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz