Przy diecie niskosalicylanowej ryby zaliczane są do grupy produktów bezpiecznych, mają śladową ilość salicylanów 🙂
Wcześniej przygotowanego pstrąga skraplamy lekko cytryną i nacieramy. Następnie solimy solą morską. Przy diecie niskosalicylanowej zalecana jest sól morska. Niedopuszczalne jest używanie mieszanych przypraw, pieprzu. Tak przygotowaną rybę, pozostawiamy na pół godziny. Następnie rybę obtaczamy w mącę. Na rozgrzanym oleju rzepakowym (ja używam Kujawski) smażymy rybę z obu stron. Pstrąga można usmażyć także na maśle klarowanym.
Przyprawy i zioła, których należy unikać przy diecie niskosalicylanowej: ziele angielskie, tymianek, anyż, czarny pieprz, kardamon, pieprz cayenne, sproszkowany seler, cynamon, goździki, kmin rzymski, estragon, curry, koperek, kozieradka, garam masala, imbir, lukrecja, przyprawa mace, mięta, oregano, papryka, rozmaryn, szałwia, bazylia, esencja waniliowa, kminek, sproszkowana papryka, gałka muszkatołowa, biały pieprz.
Lista dozwolonych przypraw i ziół jest niestety krótsza: sól morska, szafran, sos sojowy bez przypraw, świeże liście kolendry siewnej, ocet słodowy, czosnek.
Niedozwolone tłuszcze: olej kokosowy, oliwa z oliwek, oleje: kukurydziany, migdałowy, sezamowy, z orzechów włoskich i arachidowy. Dozwolone: oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy) tłoczone na zimno i bez konserwantów, masło i masło klarowane
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz